Twitter
13 Mayıs 2017 Cumartesi

İnternet korsanları, Türkiye de dahil 74 ülkede 57 binden fazla siber saldırıda bulundu. İngiltere’deki sağlık sisteminden başlayarak dünyaya yayılan ve WanaCrypt0r 2.0 adını taşıyan zararlı yazılım, İspanya’da da birçok önemli şirketi hedef aldı. Korsanlar, veri tabanlarına ulaşmak isteyen şirketlerden 300 dolar talep etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından da (BTK),  "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Dünya çapında etki eden, 74 ülkeye yayıldığı bilinen zararlı yazılım siber saldırısının, az da olsa Türkiye'yi de etkisi altına aldığı belirtilen açıklamada, yaşanan sıkıntıların fidye yazılımı bulaşması ve yayılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da Twitter paylaşımında, "Dünya genelinde bir hareketlilik var, saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Zararlı yazılım bulaşması ve ciddi yayılması söz konusu. USOM, kriz koordinasyon merkezinde nöbetine kesintisiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM'un, twitter hesabından da saldırıya dair şunlar paylaşıldı:

"Dünya genelinde Phishing e-postaları ile bulaştırılan Wannacry Ransomware, SMB zafiyetinden faydalanıp iç ağda yayılabiliyor. Güncel olmayan sistemlerde Microsoft dosya paylaşım servisi SMB için MS17-010 güncellemesi gerekiyor. USOM tarafından SMB zafiyetiyle ilgili yayınlanan 21 Mart tarihli bildirimin incelenmesi tavsiye olunur, 'https://www.usom.gov.tr/tehdit/177.html'. USOM zararlı bağlantılar listesini güvenlik cihazlarında tanımlamanız önemle tavsiye olunur. Antivirüslerin güncellenmesi ve merak uyandıran Phising emaillerine yönelik kullanıcıların dikkatli olması önemle tavsiye olunur. Fidye yazılımının bağlantı kurmaya çalıştığı yurt dışı adresler USOM tarafından da altyapı seviyesinde engellenmektedir."

BANKA HESAPLARINA DİKKAT

Bu arada Global Antivirüs firması ESET'in araştırmacılarından Lukas Stefanko da Twitter hesabından, Google Play Store üzerinden "BankBot" adında yeni bir zararlı yazılım keşfettiğini ve bu zararlının Türkiye'ye sıçradığını, tehlikenin büyük olduğunu öne sürdü. Banka isimlerini de bir bir paylaşan Stefanko, büyük bankalar dahil Türkiye'de Android cihazlar üzerinden mobil bankacılık hesabına girenlerin hesaplarının tehlikede olduğunu savundu.