Twitter
12 Mayıs 2017 Cuma

Görüntülerdeki isim bir kral... Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun... Göbeğini açıkta bırakan sarı bir tişörtle dolaşıyor. Yanındaki kadının kimliği ise bilinmiyor. Tayland Kralı'nın bu görüntüleri geçen yıl Haziran ayında bir alışveriş merkezinde çekildi. Ardından sosyal medyada dolaşıma sokuldu... Bunun üzerine Tayland hükümete harekete geçti.

BBC'de yer alan habere göre ise Taylandlı yetkililer, Facebook'tan ülkedeki krala ihanet yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 130'dan fazla içeriği kaldırmasını, aksi takdirde sosyal ağ hakkında işlem yapılacağını bildirdi.

Şirket politikası olarak hükümetlerden gelen talepleri dikkate alan Facebook, yerel yasaları ihlal eden içerikleri kaldırma yoluna gidiyor.

Tayland'da söz konusu yasa uyarınca binlerce websitesi kapatılırken, sosyal medya paylaşımları ve beğenileri kovuşturmalara neden oluyor.

Yasa uyarınca kraliyet ailesine mensup herhangi birine hakaret, tehdit, aşağılama gibi fiillerden birini gerçekleştirenler 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Ülke, krala ihanet yasası nedeniyle insan hakları ve ifade özgürlüğü savunucuları tarafından eleştiriliyor.

Seçilmiş hükümetin 2014'te askeri darbeyle devrilmesinden bu yana yürürlükte olan yasa uyarınca ülkede 100'den fazla kişi, krala ihanet suçlamasıyla tutuklandı.

64 yaşındaki Tayland Kralı, 2016 yılında babası Kral Bhumibol Adulyadej'in vefatının ardından tahta çıkmıştı.