Twitter
13 Mayıs 2017 Cumartesi

Başbakan Binali Yıldırım, Somali Konferansı’na katılmak üzere bulunduğu İngiltere’nin başkenti Londra’da, BBC “Afrika” programı editörü Mary Harper’ın sorularını yanıtladı.

Yıldırım, YPG’nin silahlandırılmasının ABD’nin kararı olduğunu ve Türkiye’nin bunun yanlış bir karar olduğunu muhataplarına ilettiğini ifade etti. Yıldırım, “Bu, DEAŞ’ın yok edilmesine yardımcı olmaz. Aksine daha fazla sorun ortaya çıkarır. Bunun ABD tarafından da anlaşıldığını düşünüyorum. Bana, bunun bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim olduğunu söylediler. Rakka’da DEAŞ’ı yendikten sonra YPG ile işlerinin biteceğini belirttiler. Bekleyip göreceğiz” dedi.

ABD’nin bu kararına karşılık Türkiye’nin hangi adımları atacağı sorusuna Başbakan, “ABD’ye savaş ilan edecek değiliz. Adı ister PKK olsun, ister PYD, ister YPG, terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi. Yıldırım, ABD tarafından silahlandırılmış olmasına rağmen, eğer Türkiye kendisine yönelik tehdit hissederse Suriye’de YPG’ye yönelik hava operasyonlarına devam edeceğini de ekledi.

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile 16 Mayıs’ta yapacağı görüşmede iki önemli mesaj vereceğini açıkladı:

“En başından beri NATO’da müttefikiz. Dolayısıyla bölgede terörle mücadele konusunda stratejik ortağız. Bölgede ABD yalnızca Türkiye ile birlikte terörle mücadele edebilir, terör örgütleriyle edemez. Bu birinci mesaj olacak. İkincisi de ‘FETÖ tarafından çok ciddi bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu örgütün başı ABD’de yaşıyor. Biz ortağız, dostuz. Süreç tamamlanır tamamlanmaz bu kişiyi bize iade etmeniz gerek’ diyecek.”