Twitter
26 Mayıs 2017 Cuma

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ile 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunu açıkladı.

Raporun 630 sayfadan oluştuğunu belirten Petek,  "Komisyon üyelerine, ek görüş, muhalefet şerhi koyabilmeleri bakımından 10 günlük süre veriyoruz. 5 Haziran 2017 Pazartesi tarihine kadar bu ek görüş veya eleştirileri de aldıktan sonra, nihai şeklini verip TBMM Başkanlığına sunarak, Meclisimizin bize tevdi ettiği görevi tamamlamış olacağız." diye konuştu.

141 KİŞİ DİNLENDİ

Çalışma takvimi boyunca 22 toplantı yaptıklarını, 141 kişiyi dinlediklerini, komisyona 200 rapor ve belgenin sunulduğunu anlatan Petek, komisyonun Ankara, İstanbul ve Marmaris'te yerinde incelemeler yaparak olayın yakın tanıklarıyla görüştüklerini söyledi.

Raporda, hain ve eli kanlı yarım asırlık örgütün en ince detaylarıyla yapısı ve 15 Temmuz ihanetini ve en önemlisi halkın şanlı direnişinin bir bütün olarak görülebileceğini vurgulayan Petek,  Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan kişilere ilişkin davanın devam ettiğini hatırlattı. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle bazı bilgilerin kendilerine gelmediğini söyledi.

228 ASKERİ PERSONELDEN 205’İNE…

Raporda yer alan belgelere değinen Petek, darbe girişiminden sonra TSK'da uzaklaştırma ve görevde atmaların olduğunu, bunların hangi yıllarda askeri lise ve harp okuluna giriş yaptığının yıllar itibarıyla dökümünü çıkardıklarını söyledi. Petek, "1985 yılında, tümgeneral 6, tuğgeneral 9 olmak üzere o tarihteki harp okuluna giren 15 öğrencinin, bugün tuğgeneral ve tümgeneral olarak darbeye karıştıkları anlaşılmaktadır. Özellikle 1992, 1993, 1994 yıllarında silahlı kuvvetlerde harp okuluna girenlerin daha fazla sayıda kalkışmaya iştirak ettiğine dair önemli tespitler var. Darbeye iştirak eden 228 askeri personelden 205'inin yurt dışı görev verildiği yine bize gelen resmi kayıtlarda belirtiliyor." diye konuştu.

CHP’YE BAĞIŞ MAKBUZU

"FETÖ'yle ilgili yaptığımız tespitlerde sadece herhangi bir siyasi partiyle irtibat, ona yakın, diğerlerine uzak bir örgüt yapılanması olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz.'' ifadesini kullanan Petek, ''Dönemsel olarak siyasi iktidarda bulunan ister tek parti ister koalisyon olarak, iktidardaki partilere yakın davranıp başta mülkiye, adliye, askeriye olmak üzere devlet üst organlarına sızmak için kendilerince örgüt amaçlarına yönelik siyaseti kullanma yolunu seçtikleri anlaşılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, 15 Mart 1967 yılında CHP'ye 5 bin lira bağışta bulunduğuna dair makbuzu gösteren Petek, "Burada yine sözüm yanlış anlaşılmasın. Sadece bir siyasi partiyle ilişkilendirmek bakımından söylemiyorum ama bu örgütün amaçlarına hizmet edeceğini düşündüğü siyasi partilerle iş birliği yapabildiğini gösteren belge olarak." dedi.

Petek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, kendi doldurduğu pasaport istek formunu göstererek, anne adını nüfus kayıtlarına aykırı olarak "Rabin" diye ifade ettiğini söyledi.

BÖLGE İMAMLARIYLA YÖNETTİLER

MİT'in gönderdiği raporda FETÖ'nün yurt içi ve yurt dışı yapılanması konusunda bilgiler sunulduğunu dile getiren Petek, Türkiye'nin beş bölgeye ayrılarak bölge imamları aracılığıyla örgütün yönetildiğini aktardı. Petek, "Yurt içindeki yapılanmasıyla ilgili verilen şema oldukça ilginçtir. En tepede örgüt lideri Fetullah Gülen ona bağlı olarak mütevelli heyet var. Bir de özel kalem var. Özel kalemde, örgütün diğer birimleri ile ilişkisi olmadığı düşünülen 'hususiler' denilen bir grup olduğu ifade ediliyor. Hususilerin, emniyet, yargı, MİT ve TSK'daki örgüt yapılanmasını özel kaleme bağlı olarak takip ettiği ifade ediliyor." diye konuştu.(A.A)