Twitter
15 Mayıs 2018 Salı

Avustralyalı James Harrison kanında bulunan ender bir antikor sayesinde 60 yıl boyunca bin 173 kez kan bağışı yaptı. Böylece toplam 2 milyon 400 bin bebeğin hayata tutunmasını sağladı.

Avustralyalı James Harrison... Nam-ı diğer 'Altın kollu adam'... 14 yaşındayken rahatsızlanan ve uzun bir süre hastanede tedavi gören Harrison, kan bağışının önemini bu dönemde anladı. 18 yaşından itibaren de düzenli olarak kan vermeye başladı. O yıllarda bilim dünyası bebeklerde ortaya çıkan kan uyuşmazlığına çare arıyordu. Çarenin bir antikorda olduğu ortaya çıktı. O antikor da, Harrison'ın kanında vardı.

BİN 173 KEZ KAN BAĞIŞI YAPTI

Bu gerçek, kan bankasında yapılan taramada keşfedildi. Doktorlar 1967 yılından başlayarak hamilelere antikor enjekte etmeye başladı. James Harrison'un kanından milyonlarca doz enjeksiyon yapıldı. Bin 173 kez kan bağışında bulunan Harrison'un yaklaşık 2,4 milyon bebeğin hayatta kalmasına yardımcı olduğu tahmin ediliyor.

GUINNESS REKORLAR KİTABI'NA GİRDİ

11 Mayıs'ta 81 yaşına giren Harrison, bin 173'üncü ve son kan bağışını yaptı. Harisson'un son kan bağışı için gittiği merkezde duygusal anlar yaşandı. Avustralya'da, 2003 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Harrison'un yerini alabilecek, dünya üzerinde aynı antikora sahip 200'e yakın insan var.