Twitter
12 Mayıs 2018 Cumartesi

Avrupa Birliği, İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilme kararı alan Trump yönetimine rest çekti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini, "Hiç kimse bu anlaşmayı tek taraflı bozamaz. Biz imzamıza bağlı kalmaya kararlıyız" dedi. Amerika'nın 'İran'a yaptırım uygulayın çağrısı'na da Avrupa destek vermedi.

İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen Trump yönetimine, Avrupa'nın tepkisi sürüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştü. May, Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmanın devam etmesini desteklediğini vurguladı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'den de Trump yönetimine sert eleştiriler geldi. Mogherini, "Kimse nükleer anlaşmayı tek taraflı bozamaz. Bir yıldır hep söylüyorum. Özellikle de Amerikan yönetimindeki arkadaşlarımıza. Bu anlaşma iki taraflı bir anlaşma değil. Bir BM Güvenlik Konseyi kararı ve tüm dünyaya ait. O nedenle tek bir ülke anlaşmayı bozamaz" dedi.

Avrupa ve Amerika'yı karşı karşıya getiren bir diğer konu ise Trump yönetiminin yaptırım politikası... Çünkü Amerika, Avrupa ülkelerinden de İran'a yaptırım uygulamasını istedi. Dahası kara listesindeki İranlı şirketlerle işbirliğini sürdüren Avrupalı firmaları yaptırımla tehdit etti. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno le Maire, Amerika'yı ekonomi polisliği taslamakla eleştirdi. Avrupa'nın egemen ve bağımsız olması gerektiğini vurguladı.