Twitter
Brezilya'da grevdeki kamyon şoförleri istediğini aldı... Motorin krizi çözüldü!
28 Mayıs 2018 Pazartesi

Brezilyalı kamyoncuların 1 haftalık grevi indirim getirdi; motorin krizi çözüldü. Burası Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti... Kentte bir haftadır manzara böyle... Kamyon şoförleri pek çok kentte yolları kapattı. Dizel yakıt fiyatlarındaki artışı protesto etti. Bazı yol ve köprü ücretlerinin düşürülmesi de kamyon şoförlerinin talepleri arasında.

Günlerdir devam eden grev, hükümete geri adım attırdı. Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, grevi sona erdirmek için bir dizi önlem alındığını açıkladı. Motorinde 60 günlüğüne yaklaşık yüzde 12 indirim yapılacağını duyurdu. Yol ve köprü ücretlerinin de yeniden gündeme alınacağını söyledi.

Kamyon şoförleri istediklerini aldı ama 1 haftalık grevin ülkeye faturası hiç de hafif olmadı. Temel gıda, ilaç ve ihtiyaç malzemelerinde sıkıntı yaşandı. Şoförler ülke içi taşımacılık yapmadığı için tavuklara yem ulaştırılamadı. 1 haftadır yeterli beslenemeyen 1 milyar kuş ile 20 milyon koyun ve büyükbaş hayvanın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Grevin, başladığı 21 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 3 milyar dolar kayba yol açtığı sanılıyor. Temer, 25 Mayıs'ta, polise, şoförlere müdahale ederek yolları açma talimatı vermiş; Kamyon Şoförleri Derneği ise fiyatlarda indirime gidilene kadar geri çekilmeyeceklerini duyurmuştu. Ülkede dizel yakıt fiyatları son 2 yılda 2 katı oranında arttı.