Twitter
21 Mayıs 2018 Pazartesi

Irak'ta seçimlerin ardından gözler hükümet kurma görüşmelerinde. Hafta sonu Iraklı siyasiler arasında gerçekleşen bir dizi görüşme sonrası dörtlü ittifak seçeneği ön planda...

Mukteda es Sadr seçimin galibi oldu ama tek başına hükümet kuramıyor. Irak'ta yeni hükümetin formülü dörtlü ittifak olacak. Sadr'ın desteklediği Sairun, Haşdi Şabi'ye bağlı Fetih, Başbakan Haydar el İbadi'nin Nasır ve Ammar el Hekim'in ulusal hikmet koalisyonları arasında görüşmeler sürüyor.

Ulusal Hikmet Koalisyonu Sözcüsü "72 saat içerisinde 4'lü hükümet ittifakı kurulacak" dedi. Bu açıklama bir dizi görüşmenin ardından geldi. Ammar el Hekim, seçim sonrası soluğu seçimin galibi Sadr'ın yanında alan ilk siyasetçi olmuştu. Önce Sadr ve Hekim'in Necef'teki görüşmesinden ittifak kararı çıktı. Sonra başkent Bağdat'a giden Sadr, Başbakan İbadi, İran'a yakın Bedir örgütü ve Fetih Koalisyonu Lideri Hadi Amiri ile görüştü. Böylece ittifak planları iyice şekillendi.

Sadr'ın arasının bozuk olduğu eski başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki kanun devleti koalisyonunun ittifak dışında bırakılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeni hükümette İbadi'nin başbakanlık görevine devam etmesi sözkonusu... Ancak Sadr'ın İbadi'nin ikinci dönem başbakanlığına şartlı yeşil ışık yaktığı da gelen bilgiler arasında... Sadr'ın şartı, İbadi'nin üyesi olduğu Irak İslami Dava Partisi'nden istifa etmesi... İbadi'nin bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu...

Irak, 12 Mayıs'ta parlamento seçimleri için sandık başına gitmişti. Sadr'ın desteklediği koalisyon 329 sandalyeli mecliste, 54 sandalye kazanarak birinci olmuştu. Seçimlerde en yüksek sandalye sayısını elde etmesine rağmen Sadr, tek başına hükümeti kuramayacak.

Irak anayasasına göre, seçimden sonra mecliste en büyük ittifakı oluşturan grup hükümeti kurabiliyor. Milliyetçi din adamı Mukteda es Sadr, Irak'taki ABD güçlerine karşı iki ayaklanmaya liderlik etmiş bir isim... Ayrıca İran ile arasına mesafe koyan birkaç Iraklı şii liderden biri olarak tanınıyor.