Twitter
11 Mayıs 2018 Cuma

Irak yarın sandık başına gidiyor. 24 milyon seçmen genel seçimler için oy kullanacak. Erbil'de konuşan Barzani, "Seçimlerden sonra bağdat ile yeni bir sayfa açmaya hazırız" dedi.

Irak'ta yapılacak milletvekili seçimleri için oy verme işlemleri başladı. 37 milyon nüfuslu Irak'ta 24 milyon seçmen oy kullanma yetkisine sahip. Seçimlerde yaklaşık 7 bin aday, 329 sandalyeli mecliste yer almak için yarışıyor.

Adaylar arasında 2008'de dönemin ABD Başkanı Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla tanınan Iraklı gazeteci Muntazar Zeydi de var. Zeydi, Şii lider Mukteda Es-Sadr'ın desteklediği Sairun listesinden seçime katılıyor. Ancak hiçbir ittifakın mecliste yeterli çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor. Bu da yeni bir hükümetin kurulması ve yeni bir başbakanın seçilmesi için aylarca sürebilecek müzakereler demek.

Seçimlerden önce Erbil'de düzenlenen seçim kampanyasında konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat'a çağrı yaptı. Irak'ta yapılacak milletvekili seçimlerinden sonra Bağdat ile yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını söyledi. Bu seçim, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ta yenilgiye uğratılmasının ardından ilk, Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yanaysa dördüncü seçim olma özelliği taşıyor.