Twitter
27 Nisan 2018 Cuma

İspanya'nın birçok kentinde öfke vardı. Binlerce kişi Madrid, Barcelona ve Sevilla gibi kentlerde protesto gösterisi düzenledi. Tepkileri, yargı sistemine... Çünkü İspanyol Mahkemesi, bundan 2 yıl önce bir kadının, 5 kişinin tecavüzüne uğramasını 'cinsel istismar suçu' olarak değerlendirdi. Karara duyulan tepki, sokağa taştı. 

Madrid'de Adalet Bakanlığı'nın önünde toplananlar "Utanın" sloganları attı. Eylemcilerin çoğu kadındı; "İstismar değil, tecavüz", "Maçolar mahkeme salonlarını terk edin!" yazılı pankartlar taşıdılar. Basın mensuplarına açıklama yapan eylemcilerden bir kadın, "Dürüst olmak gerekirse hâlâ böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum. 21'inci yüzyıldayız ve yapılana tecavüz değil, istismar diyoruz. Bundan utanıyorum" derken; bir başka kadın ise "Bu yaşananlar insanın aklını yitirmesine yol açıyor. Ataerkil yargı sisteminin tipik bir örneğiyle karşı karşıyayız" yorumunda bulundu.

Tartışma yaratan kararı, Navarra kentindeki bölge mahkemesi aldı. 2016 yılında, 18 yaşında bir kadının, 5 kişilik erkek grubu tarafından tecavüze uğramasının 'cinsel istismar suçu' olduğuna hükmetti. Suça karışanlara 9 yıl hapis cezası verildi. Oysa İspanyol Savcılığı, 20 yıl hapis cezası istemişti. Kararı protesto edenler, kimliği gizli tutulan genç kadın için dayanışma çağrısı yaptı. Cinsel saldırılarla ilgili yasaların iyileştirilmesini talep etti.