Twitter
İstanbul'un kaçak yapı sorunu! 'İmar Barışı'ndan kimler yararlanacak?
30 Temmuz 2018 Pazartesi

İstanbul Sütlüce'de istinat duvarının çökmesi sonucu yıkılan 4 katlı binanın ruhsatsız çıkması, kaçak yapılar sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye'de milyonlarca, megakent İstanbul'da ise binlerce kaçak bina mevcut. Bazı mahallelerin ise tamamı usulsüz. 

Tarım arazisi olarak görünen Avcılar Yeşilkent Mahallesi de 1985 yılından itibaren hızlı bir dönüşüm geçirdi. İmarı, altyapısı ve yolu dahi olmayan araziye ruhsatsız ve kaçak yapılar inşa edildi. 30 yılda mahallenin nüfusu 73 bin kişiye ulaştı. Yeşilkent Mahallesi Muhtarı Aziz Körpeci, "Bu mahallenin yüzde 100'ü komple kaçak. 9 bin bina var, 9 bini de kaçak zaten. Şu anda imar, iskan herhangi bir çalışmamız yok. 2002- 2003'lerde de bitti zaten kaçak yapılaşma. Ama hızlı bir şekilde gelişti burası" dedi.

Kaçak yapı sorununu çözmek için çıkarılan imar barışı, 13 milyon konutu kapsıyor. İmar barışından yararlanmak isteyen vatandaşlar, arsanın emlak vergi değeri ve yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 oranında ödeme yapacak. Ancak bu bedeli ödemek istemeyen çok sayıda vatandaş var. 

YAPILAR KAÇAK AMA İMAR BARIŞI'NA BAŞVURAN YOK

İstanbul'un çözülemeyen problemi, kaçak yapılaşma. 75 bin kişinin Avcılar'ın Yeşilkent Mahallesi'nde de 9 bin konutun tamamı kaçak. İmar barışı çıksa da başvuraların sayısı yüzde 30'u geçmiyor. Yeşilkent'te imar barışına başvuran sayısı az olduğu gibi, usulsüz yapılaşmalar da devam ediyor. Deprem mevzuatına aykırı, kontrolleri yapılmamış binaların akıbeti ise henüz bilinmiyor. 

Eyüpsultan'da da durum farklı değil. İslambey ve Yeşilpınar mahallerinde de imar barışı için başvuranların sayısı oldukça düşük. 16 bin nüfuslu İslambey Mahallesi'nde de 8 bin konutun en az 5 bini kaçak. Yeşilpınar Mahallesi'nde ise bin 200 binanın yüzde 80'inin kaçak olduğu belirtiliyor. 

İslambey Mahalle Muhtarı Orhan Adak, "Bugüne kadar adam bir arsa almış. Arsa üzerinde bir yer yapmış. İlerleyen zamanlarda çocukları olmuş. Çocuklarına bir yer yapmış. O çocukları çocuklarına bir yer yapmış. Böylelikle de adam diyor ki, bize bugüne kadar kimse karışmadı. Kimse bize gelip ceza uygulaması da yapmadı. Yapmayınca herkes halinden memnun" dedi.

ÖZEL HABER: UZAY KESMEN