Twitter
Aradan 41 yıl geçti, olay hâlâ aydınlanmadı... Kanlı 1 Mayıs'ta ne olmuştu?
01 Mayıs 2018 Salı

Bayraklarıyla şenliğe gider gibi çıktılar evlerinden, bir daha dönmediler... Tam 34 evin kaderiydi bu. O gün hayatını kaybedenlerden biriydi Bayram Çıtak. Habertürk TV, Çıtak'ın oğluyla hem o günü konuştu hem de geçen 41 yılda ne olup bittiğini sordu. 

"Ben 13 yaşındaydım o zaman. Yani, güzel, gidişleri mutluydu, giderken mutlu gittiler ama dönüşü olmadı" diyen Çıtak, olaylar çıktığına yönelik haberleri televizyondan öğrendiklerini söyledi ve ekledi: "Gelen grup o gün tekrar geri döndü ama babam yoktu içlerinde. Öğretmen arkadaşları bize haberi ulaştırdılar."

1 Mayıs 1977 tarihe 'Kanlı 1 Mayıs' diye geçti. 80 Darbesi'ne giden yolda sokaklar gergindi. Bir gün öncesinde İstanbul ve İzmir'de sol görüşlü öğrenciler öldürüldü. İktidarda Milliyetçi Cephe Hükümeti vardı. Solun içinde de ayrılıklar, çatışmalar... Maocular ile Sovyet yanlıları zaman zaman çatışıyordu. Gazeteler günler öncesinden 1 Mayıs'ın olaylı geçeceğini yazıyordu. Hükümete de tepki büyüktü. O 1 Mayıs'ta olacakların boyutunu kimse önceden tahmin edememişti. Habertürk TV'ye konuşan Çıtak, "Babam öğretmendi, bir gün önceden hazırlık yapıldı. TÖB-DER üyesiydi. TÖB- DER'le beraber gittiler. Otobüste bayağı kalabalıklardı. Şen şakrak, eğlenceli bir şekilde gittiler" dedi.

34 KİŞİNİN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN TAKSİM SEMBOL HALİNE GELDİ

Yurdun dört bir yanından işçiler Taksim'e akın etti. Meydanda bayram havası vardı. Dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler tam konuşmasının sonuna gelmişti ki, alan hareketlendi. Önce bir el silah sesi, ardından diğerleri... Taksim'de panik hakimdi. Herkes ne olup bittiğini anlamaya, alandan uzaklaşmaya canını kurtarmaya çalışıyordu. O sırada kalabalığı dağıtmak için bir de polis panzerleri devreye girdi. Su sıkmaya başladılar. İşçilerin kaçacak bir tek noktası kalmıştı, o da Kazancı Yokuşu. Ama Kazancı Yokuşu'nun hemen girişinde bir kamyonet bekliyordu. İşçiler oraya doğru yığılmaya başladılar. Halihazırda dar olan Kazancı Yokuşu, o kamyonet sebebiyle iyice daralmıştı. İnsanlar birbirlerini ezmeye başladı, izdiham arttı. İşte 1977'nin 1 Mayıs'ı, Kanlı 1 Mayıs'a tam bu noktada dönüştü. 

Birbirini ezen onlarca insan, kaçışanlar, bağıranlar... O gün tam 34 kişi hayatını kaybetti. Taksim, işçiler için sembol oldu. 1 Mayısları Taksim'de kutlamak, işçi sınıfı için 1 Mayıs 1977'nin kurbanlarına sahip çıkmaktı.

1 MAYIS 1977'DE HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI O GÜNLERİ ANLATTI

Peki, kanlı 1 Mayıs'ın mağduru o aileler bugün 1 Mayıs deyince ne hissediyor? Çıtak, "Babamın ölüm yıldönümü. Bir yandan hem sevinç, 1 Mayıs İşçi Bayramı gibi kutlamak var ama o bayram coşkusunu babam öldüğü için ezik kutluyoruz. Taksim'e her gittiğimde Taksim Meydanı'na uğruyorum, bir karanfil bırakıyorum" dedi.

KANLI 1 MAYIS HÂLÂ KARANLIKTA

O silahları kim ateşledi? Sular idaresinin ve otellerin üzerinde elinde silahla görülen kişiler kimlerdi? Askeri darbeye giden yolda taşlardan biri miydi? 41 yıl geçti ama sorular hâlâ yanıt bulamadı. 

Çıtak, "Ne organizasyonu yapanlarla ilgili, ne olayı çıkartanlarla ilgili ne de devlet yetkilileriyle ilgili açılmış herhangi bir dava yok. Bu olaylar çıktığında elbet bir sorumlusu vardır ama kimdi Ortada 34 kişi ölmüş ama bir tane sorumlu bile çıkıp bulunamamış, fail bulunamamış. Ve yargılanan kimse yok" açıklamasında bulundu.