Twitter
Tam 1 milyon kiremit kullanıldı... Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısına ilk kez Habertürk çıktı
20 Temmuz 2018 Cuma

Kapalıçarşı, tam 6 yıl önce, "007 James Bond Skyfall" filminin bazı sahnelerine ev sahipliği yapmıştı. Çatıda çekilen motosikletli kovalamaca sahnelerinin ardından tarihi çarşının kiremitleri kırılmış, tabiri caizse çatı tarumar olmuştu.

558 yıllık çarşı, İstanbul'un en önemli yapılarından biri. 40 bin metrekare alana sahip, 2 bin 597 dükkanı olan dev bir bina. Aslında çarşının sorunu sadece çatıda değildi. Altyapıda da ciddi sıkıntılar vardı. Dükkanları her yağmurda su basıyordu. Delik deşik döşemeler, dökülen sıvalar, dükkânları genişletmek için kesilen kolonlar sık sık gündeme geliyordu. Ancak Kapalıçarşı bir türlü restorasyona alınamıyordu. Sonunda tüm engeller aşıldı ve Temmuz 2016'da restorasyona başlandı.

1 MİLYON KİREMİT KULLANILDI

Çalışmalar çatıdan başlatıldı. Kırık dökük kiremitler tamamen kaldırıldı. İzolasyon yapıldı. Eski kiremitlerinin tamamı yenilendi ve çatıdaki restorasyon sonunda tamamlandı. İşte o çatıyı ilk kez Habertürk görüntüledi. Esra Boğazlıyan'a, Kapalıçarşı'nın çatısında konuşan Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, ünlü çarşının çatısında 1 milyon kiremitin yenilendiğini söyledi.

YALITIM YAPILDI, SU SIZDIRMIYOR

Başkan Suver, "558 yıllık çarşı, ne yazık ki harabe hale dönüşmüştü. Çatının şu anda yüzde 99'u tamamlandı. Yalıtım yapıldı. Artık yağışta içeri su sızdırmıyor. Metrekareye 30 kiremit düştü. Yaklaşık 1 milyon kiremit kullanıldı" dedi. Kapalıçarşı'nın tamamen yenilenmesi için büyük çaba gösterildiğini ve çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başkan Suver, şunları söyledi:

'ÇATIDA TUVALET BİLE VARDI'

"Çatı öyle bir haldeydi ki, tuvalet bile vardı. O metruk, mezbele görüntü tamamen ortadan kalktı. Havalandırmalar, klimalar görüntü kirliliğine yol açmıyor artık. Çatı 10 milyon liraya mal oldu. Diğer taraftan altyapı çalışmaları da gece devam ediyor. Temiz su ve atık su hatları tamamlandı. Elektrik tesisatlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor."

'BEDEN DUVARLARI DA YENİLENECEK'

Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısını gösteren Fatih Belediye Başkanı Suver'e göre, artık esnaf da elini taşın altına koyacak. Çünkü altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından tahrip olmuş, yer yer yıkılmış beden duvarları da yenilenecek.

ÖZEL HABER: ESRA BOĞAZLIYAN