Twitter
13 Haziran 2018 Çarşamba

Gençler büyükleri kadar zeki değil; zeka seviyesi kuşaktan kuşağa düşüyor. Sorumlusu ise televizyon, bilgisayar, hatta akıllı telefonlar. Norveçli bilim insanları, yıllardır orduya kaydolan askerler üzerinde yaptığı araştırmanın sonucunda çarpıcı bir gerçeğe ulaştı. 730 bin erkeğe IQ testi uygulandı ve Norveçli erkeklerin, babaları ve dedeleri kadar zeki olmadığı ortaya çıktı. 

Araştırmaya göre, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden 1975 yılına dek her nesil bir önceki nesle göre daha zekiydi. Kuşaklar arasındaki fark 3 puandı. 1975'ten sonra ise tablo tersine döndü, düşüş başladı. IQ testlerinde her nesil bir öncekinden daha düşük puan elde etti. Üstelik düşüş artıştan daha hızlıydı. Her nesil 7'şer puan kaybediyordu. 

DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Bilim insanlarına göre, düşüşün pek çok nedeni var; en büyük etken ise matematik ve dil eğitimindeki yeni metodlar. Bir diğer etkense teknolojideki gelişme... Artık insanlar kitap okumak yerine ya televizyon izliyor ya bilgisayar oyunu oynuyor ya da sosyal medyada zaman geçiriyor. Ailelerin eğitim durumu, meslekleri ve medeni durumları gibi faktörler de gençlerin zeka seviyesi üzerinde etkili.