Twitter
01 Haziran 2018 Cuma

Normal dokuyla kanserli dokuyu ayırt edip, kanserin teşhisini mümkün kılan biyopside bilinen yöntemler yakın gelecekte tarih olabilir. New York'ta buluşan onkoloji uzmanlarına göre erken teşhiste gelecek, likit biyopside...

21. yüzyılın vebası kanser. Ne yaş, ne de coğrafya tanıyor. İstatistiklere göre tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en yaygın ölüm nedeni. Onu amansız yapan etkenlerin başında ise teşhiste geç kalınması geliyor. Kanser hastalığının erken teşhisinde gelecek 'likit biyopsi'nin olabilir. Hali hazırda 2-3 yıldır sınırlı olarak uygulanan yöntem, New York'ta düzenlenen onkoloji zirvesine damga vurdu. Kanser alanında çalışan uzmanların bir araya geldiği en büyük buluşma olma özelliği taşıyan zirvede, bilim insanları 10 farklı kanser türünün likit biyopsiyle çok daha erken teşhis edilebildiğini açıkladı.

EN İYİ SONUÇ YUMURTALIK VE PANKREAS KANSERİNDE

Yöntem, kanda dolaşan kanserli hücreleri tespit etmeye dayalı... Son yapılan araştırmada toplam bin 600 vakada denendi. Özellikle, pankreas, yumurtalık, karaciğer ve safra kesesi kanserlerinin tanısında "5 hastanın 4'ünde isabet" gösterdiği açıklandı.

Lenf kanseri lenfoma ve bir çeşit kemik iliği kanseri olan miyelomda ise isabet oranı yüzde 77 ve yüzde 73 olarak gerçekleşti. Araştırmacılar, kan yoluyla tanının, ileride klasik biyopsi yöntemlerinin yerini alabileceği konusunda hemfikir... Ancak yöntemle ilgili klinik araştırma süreci devam ediyor.