Twitter
21 Nisan 2018 Cumartesi

İngiltere'de en uzun süre tahtta kalan isim... Dünyanın en yaşlı hükümdarı... Savaşı da gördü, barışı da! Dünya değişti, o ise 66 yıldır aynı tahtta oturuyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 92'nci yaşını kutluyor.

1926'da Londra'da doğdu. Kral VI. George'un büyük kızıydı. Babası, ağabeyi VIII. Edward'ın tahttan çekilmesiyle 1936'da Kral oldu ve Elizabeth o tarihten itibaren tahtın en güçlü adayı oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev aldı. 1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evlendi ve 4 çocuğu oldu. Kraliçe olduğu haberini kocasıyla birlikte çıktığı bir yolculukta aldı. Kenya'nın Sagana kentindeydi. Henüz 25 yaşındaydı. Tarih 6 Şubat 1952'yi gösteriyordu. Babası Kral VI. George ölünce, II. Elizabeth için vakit gelmişti. Tacını taktığı dönemden bugüne birçok olaya tanıklık etti. Soğuk Savaş yaşanırken, Sovyetler Birliği dağılırken ve Berlin duvarı yıkılırken; o tahttaydı.

Kraliçe II. Elizabeth, yarım yüzyıldan fazla bir süredir tarihe Buckingham Sarayı'ndan tanıklık ediyor. O, aynı zamanda bir rekorun da sahibi. Birleşik Krallık tarihinin tahtta kalan en uzun ismi. Ondan önce, bu kişi, büyük büyük annesi Kraliçe Victoria'ydı. 63 yıl 216 gün boyunca Kraliçe unvanını taşımıştı. 18 yaşında tahta çıkmış ve 10 başbakanla çalışmıştı. 

II. Elizabeth yeni yaşını kutlarken, oğlu Prens Charles'ın da İngiliz Milletler Topluluğu'nun yeni başkanı olacağını açıklandı. Bu karar, Londra'nın batısındaki Windsor Kalesi'nde yapılan İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi'nde alındı. Kraliçe II. Elizabeth, kendi yerine Prens Charles'ı önermişti. Çoğunluğu eski İngiliz sömürgelerinden oluşan 53 üyeli İngiliz Milletler Topluluğu, 1931 yılında kurulmuştu. Üyelerinin toplam nüfusu 2 milyar 400 milyona varıyor.