Twitter
13 milyon binaya kayıt belgesi verilecek... İmar barışı ne getiriyor?
01 Mayıs 2018 Salı

Bakanlar Kurulu'ndan 11 maddelik yeniden yapılandırma paketi çıktı. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı düzenlemelerden biri de 'imar barışı' oldu. İmarı olmayan 13 milyon binaya yapı kayıt belgesi verileceğini açıklayan Başbakan Yıldırım, "Bu bir imar affı değil barışıdır" ifadesini kullandı.

Yeni uygulamaya göre, ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı yapılara, yapı kayıt belgesi verilebilecek. Ancak bunun için 31 Aralık 2018'e kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Arsa emlak değeri ve yapının maliyeti üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli alınacak. Yapı kayıt belgesi verilen yapılara, geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

Bakanlar Kurulu, kayıt bedeline ilişkin oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak. Yapı kayıt belgesi verilen yapılarla ilgili yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezaları da iptal edilecek. Yapı kayıt belgesi alınan yapıların, Hazine'ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlık'a tahsis edilecek.